GEITOST
FRA UNDREDAL STØLSYSTERI
PRODUKTINFORMASJON GEITOST
Produsent er Underdal Stølsysteri – et moderne ysteri basert på tradisjonelle prinsipp for ysting med utgangspunkt i fersk upasteurisert råvare / geitemjølk.
Ysteriet er lokalisert på en av stølane i Undredal og starta produksjonen i februar 2003.
Fremdeles er det visst det eneste ysteriet i Norge med full autorisasjon for produksjon og sal av kvit geitost av upasteurisert geitemjølk.
KVIT UNDERDALSGEITOST
KVITOSTEN ER ”DEN EGENTLIGE GEITOSTEN”
Den er laget av ostestoffet i fersk upasteurisert heilmjølk av geit – 100 %.
Av denne osten blir det nå laget to variantar – begge er faste ostar:
SOGNEKVITOST
kaller vi den tradisjonelle kvite Undredalsgeitosten
Den er uten salt og mognet etter lokal tradisjon med grå hyvekst.
Dette er den originale kvite Underdalsosten etter Sognetradisjonen.
KVIT UNDREDAL
Er en salta kvit geitost utviklet de siste 20 årene av Undredal Stølsysteri,.
Denne osten er en mer kontinental variant av kvit geitost – i familie med Europeisk fjellost, vasket med saltvann under mogning og lagret i et miljø uten hyvekst. (muggkultur).
Den saltede kvite Underdalsosten har fått mange priser ved smaks – utstillinger.
KVIT GEITOST blir vanligvis nå levert uten at hyveksten på overflaten / skorpa er fjerna, da det gir bedre haldbarhet på osten.
Merket med produktetikett med varedeklarasjon, mogningskategori og produksjonsdato.
MOGNING
Det er mogningen av kvitosten som gir smak til osten, vi har nå 4 mogningskategoriar:
Nylagra ost, mogna 2 – 3 mnd
Mellomlagra ost, mogna 3 – 6 mnd.
Vellagra ost, mogna 6 – 12 mnd
Eldgammel ost, mogna mer enn 12 mnd
Den mellomlagra kvite geitosten er ”mellomsterk” i smaken, ikke mild som den nymogne osten, men heller ikke så aromatisk som den vellagra.
Osten skal lagrest på kjøl og vernest mot uttørking.
BRUN UNDERDALSGEITOST
Dette er den velkjente ”Underdalsosten”, kokt av fersk geitemyse og ca 7% fløte fra kumelk.
Den brune Underdalsosten har òg fått mange priser ved smaksutstillinger.
Brun geitost blir levert som hel ost vokset, og skal lagrest på kjøl. Oppdelt ost er i gladpack (plastikk)
Datomerking:
Hel ost vokset: 6 måneder fra produksjonsdato.
Oppdelt ost: 3 måneder fra produksjonsdato
Vanlig størrelse på hel ost er ca 1,5 kg
Mer informasjon om Undredalsosten og Undredal Stølsysteri finner du på nettsiden: www.undredalsost.no
Spekepølse av geit fra Undredal
Pølsa er laget av lokalt kjøtt av geit helt uten annet kjøtt eller spekk, uten konserveringsmiddel og krydder, produsert av Evanger Pølsefabrikk på tradisjonelt vis.
VELKOMMEN TIL EN NY SESONG MED GEITOST FRA UNDREDAL!
Lise Berntsen & Geir-André Gilbu
Nærbutikken Underdalsbui
Fjord Engros AS