Undredal Geitost, smaken av det norske fjordlandskapet

Mellom et trangt dalføre helt nedtil fjorden finner du den fredlige bygda Undredal, med sine 70 fastboende, ca 350 geiter, lokalbutikk og en stavkirke (anno 1147)

 

Geitene i Undredal går fritt i fjellsidene og kommer til ysteriet for å bli melket to ganger om dagen. Bonden som lager brunosten på ysteriet har ti-talls år med erfaring, og vet nøyaktig hvordan hun skal få den perfekte osten. Vi er stolte av å selge et slikt kvalitetsprodukt, serdeles kortreist!

Brun Undredal er en «brimost» laga av geitemyse, geitemjølk og kufløte og kokt på ved, i pakt med tradisjonen.

Vi har fortsatt noe igjen av Brun Undredal. Disse kan du bestille hele, oppdelte og i gaveesker.

Gaveeskene våres er 500gr eller 190gr. Brun Undredal fikk i høst spesialitetsmerket for unik smak. Den har en fyldig og god smak av Undredal.

Kvit Undredal er en halvfast kvit geitost laget av nysilt (upasteurisert) geitemjølk, syrekultur, løype og salt.

Av den kvite osten kan vi pr. nå levere alle mogningsgrader av Kvit Undredal ( salta ). Men i slutten av desember går den nylagrede over til å bli Mellomlagret. Dette er fordi Undredal Stølsysteri har en pause i produksonen (oktober til midten av februar).  Når vi sier den saltede osten, så vil det si at osten har ligget i saltvann ca 24 timer, ysteriet tilsetter ikke salt eller annen smak i ostene.

Både Undredal Stølsysteri og vi er tomme for den usaltede tradisjonelle kvit osten. Denne blir å få tak i i starten av mai 2020.

Mogningsgradene Kvit Undredal er:
Nylagret: 2-3 mnd
Mellomlagret: 3-6 mnd
Vellagret: 6-12 mnd
Eldgammel: Mer enn 12 mnd
 
Den bør oppbevarest kjølig, godt innpakka eller under osteklokke. Tempereres før måltidet.
 
Undredalsostenes siste kåringer:
 

Brun Undredal: «Spesialitetsmerket» November 2019

Kvit Mellom-, Vellagret og Eldgammel: «Spesialitetsmerket» November 2019

Kvit Undredal Mellomlagret: «Gull, NM» November 2019

Kvit Undredal Vellagret: «Sølv NM» November 2019

Kvit Undredal Eldgammel: «Sølv, NM» November 2019

Undredal Stølsysteri SA: «Stølsprisen 2019: April 2019

Kvit Undredal Eldgammel: «Gull, World Cheese Awards» November 2018

Kvit Undredal Vellagret: «Årets ost 2012» Det norske måltid